Speltakken

Binnen Scouting wordt gewerkt met speltakken, dit om het verschil in interesses en ontwikkeling op te vangen. De speltakken zijn ingedeeld aan de hand van leeftijdsgroepen zoals bepaald door Scouting Nederland. De “jongste” van deze speltak die we bij de Burdine hebben is voor kinderen vanaf 7 jaar. De oudste speltak is de stam, waarbij er geen bovengrens is aan de leeftijd. De indeling is als volgt.

Welpen: 7 t/m 11 jaar
Scouts: 11 t/m 15 jaar
Explorers: 15 t/m 18 jaar
Stam: 18 en ouder

welpen Scouting Burdine

Welpen

Jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar heten bij Scouting welpen. Welpen spelen in het Jungleboekthema. Samen met het jongetje Mowgli en Shanti, het meisje uit het mensendorp, beleven de welpen de spannendste avonturen in de jungle.

Deze speltak draait op zaterdag van 9:30 tot 11:30 uur in clubgebouw.

Scoutingseizoen
De scoutingopkomsten volgen het schooljaar van het basisonderwijs. De eerste zaterdag nadat de scholen zijn begonnen beginnen ook de scoutingopkomsten. De laatste opkomst is op de zaterdag na de laatste schooldag. Vakantieregel: De eerste zaterdag van een vakantie is er een scoutingopkomst, daarna begint scouting weer op de eerstvolgende zaterdag na een vakantie. 

 

Wat doen de welpen?

De naam van de speltak “Welpen” heeft te maken met het themaverhaal dat hoort bij de speltak, namelijk “Het Jungleboek” van Rudyard Kipling. In alle activiteiten van de Welpen kom je de verwijzingen naar het themaverhaal tegen.

Binnen scouting is “Akela” bijvoorbeeld de naam van een van de welpenleiding en zo hebben alle leidinggevenden bij de welpen een eigen “Junglebook-naam”. Maar tijdens de opkomsten, kampen en regio-activiteiten kom je nog veel meer bewoners van de Jungle tegen.

Samenwerking
Bij scouting is samenwerken erg belangrijk, in je eentje de Jungle ontdekken is natuurlijk geen goed idee. Daarom werken de welpen in kleine groepjes die nesten worden genoemd. Alle nesten hebben een eigen nestkleur, een eigen tent op kamp en eigen spulletjes om te knutselen. Samen werken ze aan insigne-opdrachten en doen ze mee aan activiteiten.

Bij scouting kan je Welpen herkennen aan hun groene uniform, vaak vol met badges en insignes die een welp verdient heeft door mee te doen met activiteiten en de opdrachten voor een bepaald “insigne” te voltooien.

Kamp
Tijdens een opkomst wordt er geknutseld, gespeeld, gestoeid, maar ook gewerkt aan de opdrachten voor een insigne. Dit kan variëren van primitief eten tot het insigne voor communicatie. De hoogtepunten tijdens het Scoutingjaar zijn de kampen, de echte scout is natuurlijk het liefst buiten in de natuur.

Iedereen jaar gaan de welpen van Scouting Burdine naar het grootste jaarlijks georganiseerde kamp van Nederland, het Noordelijk Pinksterkamp. Dit vindt zoals de naam al doet vermoeden plaats tijdens het pinksterweekend in het noorden van Nederland, namelijk in Lauwersoog. Tijdens het NPK wordt elk jaar in een thema gespeeld en hiervoor worden elk jaar weer de mooiste thema-creaties gemaakt.

Kom ook kijken!

Lijkt het je leuk om eens te kijken hoe het er in het echt aan toe gaat bij de Welpen?
kom dan gerust een keer langs om een opkomst mee te draaien.
Je mag eerst 3 keer proefdraaien voordat je beslist of je lid wilt worden.

Hier lees je meer.

 

Welpen-Makkum vuurkuil
Welpen Makkum waterrakket
Welpen Makkum Piramide
Welpen Makkum padje
Welpen Makkum broodstokken
Speltak Scouts

Scouts

Leden van Scouting die 11 tot 15 jaar oud zijn, heten scouts. Ze gaan zeilen, koken tijdens het pinksterkamp op hun eigen kampvuur en ontdekken de wereld om zich heen. Maar daarnaast zijn we ook nog bezig met toneel, knutselen, solderen, een excursie naar bijvoorbeeld de brandweer, sport, spel, stoeien en noem maar op. Zijn er dingen die jij graag wilt doen? Laat het ons weten en wij gaan proberen om het voor elkaar te krijgen.

Het thema dat bij scouts centraal staat is dan ook ‘ontdekkingsreis’. Scouts leren samenwerken en krijgen een grote mate van zelfstandigheid. Lijkt het je wat? Kom gerust kijken.

Deze speltak draait op vrijdag van 19:00 tot 21:00 in het clubgebouw. Het leidingteam bestaat uit Sylvia Serné (teamleider) en Okke de Jager.

Benieuwd naar Scouting en wil je een keer komen kijken? Je mag drie keer vrijblijvend meedoen.

Hier lees je meer. 

Explorers Makkum

Explorers

  Jongeren van 15 tot en met 18 jaar worden bij Scouting explorers genoemd. Explorers organiseren hun eigen activiteiten in binnen- en buitenland en gaan bijvoorbeeld kanoën in de Ardennen of zeilen in Zeeland. Deze speltak is dan ook zelfstandig en leert om te gaan met verantwoordelijkheden.

  Deze speltak draait op woensdagavond van 19:15: 21:15 in het clubgebouw. De Explorers worden begeleid door:

  Kasper van der Kolk

  Odie Stam

   

  Ook voor de mensen die na hun 18e blijven hangen bij de scouting is er een plek. Alle leden van Scouting Burdine van 18 jaar en ouder zijn lid van de Odie stam. 

  De hoofdtaak van de stam is het ondersteunen van de andere speltakken, maar er worden natuurlijk ook programma’s voor de stam zelf gedraaid. Het gaat dan niet puur en alleen om de link met scouting, maar ook om de gezelligheid. In de programma’s zit dan ook een subtiele humoristische ondertoon verweven. Naast de eigen programma’s is de stam ook actief bij groepsevenementen zoals Koninginnedag (Bovenkarspel), de Kerstmarkt, de koekactie, het vriendjeskamp en het NPK.

  De naam Odie-stam komt van het hondje van Garfield, die Odie heet. Waarom er speciaal voor deze naam is gekozen was een raadsel, gelukkig gaf Wouter Arzoni het antwoord via het gastenboek:

  “Als oprichter en begeleider van de stam, was ik zelf ook lid van een landelijke stam, nl. dé stam, die Burdine enkele malen heeft bijgestaan bij grote evenementen. Tijdens de bedenksessies (met o.a. Olof, Inge, Mark, Sjoerd e.a.) voor een naam voor “onze” stam, kwam dé stam vaak ter sprake.
  Vanwege spraakverwarringen met dé Stam en de stam, riep ik een keer ooooh die stam! Zo is dat verder gebracht naar Odie Stam. Aangezien ik vond dat er een logo bijhoorde en het hondje Odie toch al bestond, vonden we dat het hondje van John (baas van Garfield) onze mascotte zou moeten zijn…
  Omdat Odie (het hondje) niet de slimste is, hebben we hem het naambordje op de kop laten vasthouden. Daarom wordt het gele naamlintje ook op de kop op het uniform genaaid.”

  Op dit moment telt de stam 8 leden, we hopen dus nog wat te groeien. Alhoewel de meeste stam leden een scoutingverleden hebben, kan je ook best zonder enige scoutingervaring meedraaien.