Voor elke leeftijdscategorie is er binnen Scouting een eigen afdeling, zo'n afdeling wordt door scouts een
"Speltak" genoemd. Ben je tussen de 7 en 11 jaar dan zit je hier goed. De speltak voor deze leeftijdsgroep is namelijk de welpen.

De naam van de speltak "Welpen" heeft te maken met het themaverhaal dat hoort bij de speltak, namelijk "Het Jungleboek" van Rudyard Kipling (lees meer op wikipedia). In alle activiteiten van de Welpen kom je de verwijzingen naar het themaverhaal tegen.

Een Jungle themanaam die je waarschijnlijk al eens hebt gehoord is "Akela". Binnen scouting is "Akela" de naam van een van de welpenleiding en zo hebben alle leidinggevenden bij de welpen een eigen "Junglenaam". Maar tijdens de opkomsten, kampen, regio-activiteiten kom je nog veel meer bewoners van de Jungle tegen.

Tijdens de opkomsten ontdekken we ook de verschillende gebieden in de jungle, elk met hun eigen kenmerken. Zo is er de "Khaali Jagah-vlakte" voor sport en spel, de Talaab-poel voor alles met buitenleven, de
Guhagrotten met alles over expressie etc. Bij de welpen kan je dus van alles te weten komen over verschillende onderwerpen en wel op een hele leuke uitdagende manier.

 

Bij scouting is samenwerken erg belangrijk, in je eentje de Jungle ontdekken is natuurlijk geen goed idee.
Daarom werken de welpen in kleine groepjes die nesten worden genoemd. Alle nesten hebben een eigen nestkleur, een eigen tent op kamp en eigen spulletjes om te knutselen. Samen werken ze aan insigne-opdrachten en doen ze mee aan activiteiten.

Bij scouting kan je Welpen herkennen aan hun groene uniform, vaak vol met badges en insignes die een welp verdient heeft door mee te doen met activiteiten en de opdrachten voor een bepaald "insigne" te voltooien.

Tijdens een opkomst wordt er geknutseld, gespeeld, gestoeid, maar ook gewerkt aan de opdrachten voor een insigne. Dit kan variëren van primitief eten tot het insigne voor communicatie. De hoogtepunten tijdens het Scoutingjaar zijn de kampen, de echte scout is natuurlijk het liefst buiten in de natuur.

Iedereen jaar gaan de welpen van Scouting Burdine naar het grootste jaarlijks georganiseerde kamp van Nederland, het Noordelijk Pinksterkamp. Dit vindt zoals de naam al doet vermoeden plaats tijdens het pinksterweekend in het noorden van Nederland, namelijk in Lauwersoog. Tijdens het NPK wordt elk jaar in een thema gespeeld en hiervoor worden elk jaar weer de mooiste thema-creaties gemaakt.

Lijkt het je leuk om eens te kijken hoe het er in het echt aan toe gaat bij de Welpen?
kom dan gerust een keer langs om een opkomst mee te draaien.
Je mag eerst 3 keer proefdraaien voordat je beslist of je lid wilt worden.

Hier nog even de belangrijkste informatie op een rijtje:

Welpen Burdine
Leeftijd: 7-11 jaar
Opkomst: Zaterdag 9.30-11.30

Groetjes, en hopelijk tot ziens!
Welpenleiding Burdine