Wat doen we?

De speltakken van scouting Burdine houden jaarlijks een aantal gezamenlijke activiteiten of activiteiten per speltak. Dit zijn:

  • September: Startdag / open dag bij het clubgebouw
  • Oktober-November: Halloween-opkomst
  • December: Sinterklaasviering en kerstmaaltijd
  • Januari: Nieuwjaarsfeest
  • Februari: Baden Powell-wandeltocht
  • April: Sint Joris-viering; de beschermheilige van scouting
  • 4 Mei: Dodenherdenking; scouting staat met fakkels langs de graven
  • Pinksteren: Noordelijk Pinksterkamp

 

Open dag Scouting Makkum
Baden-Powell-tocht

Baden Powell-tocht

Ieder jaar wordt in Friesland door een scoutinggroep de BP-tocht georganiseerd rond de datum van de geboortedag van de oprichter van scouting, Lord Baden Powell (22 Februari).

Deze tocht geeft verschillende wandelroutes (vaak in speurtochtvorm) voor de verschillende speltakken. Er kan als groep gekozen worden uit de 5 km, 10 km, en (indien georganiseerd) de 10 km survival of de 15 km.

Scouting Burdine doet ook ieder jaar mee met deze regio-acitiviteit, die elke keer ergens anders in Friesland gelopen wordt. De tocht wordt in de regel georganiseerd op een zaterdag en er wordt in de loop van de ochtend gestart. De welpen van scouting Burdine lopen de 5km, de scouts en explorers de 10km of verder.

Omdat de tocht samenvalt met de reguliere opkomsttijd van de welpen vervalt de normale opkomst, maar dat is geen enkel probleem omdat vrijwel alle welpen fanatiek meewandelen.

De organiserende scoutinggroep vraagt elk jaar een kleine bijdrage voor de deelname aan de tocht.
Hiervan worden de versnaperingen tijdens/na de tocht en een mooie badge voor op je scouting uniform betaald.

Zodra de speltakleiding via de regio hoort wanneer de tocht georganiseerd wordt krijgen de ouders bericht. Opgeven en betalen voor de Baden Powell tocht doe je bij de speltakleiding. Zodra alle opgaven en betalingen binnen zijn geeft de speltakleiding de groep op bij de regio.

 

Dodenherdenking

Op 4 mei vindt landelijk de dodenherdenking plaats. Burdine doet dit ook, door mee te helpen aan de lokale dodenherdenking. De leden van scouting Burdine staan met fakkels bij het herdenkingsmonument. Tijdens de ceremonie staan de welpen, scouts en explorers rond en de graven van verzetsstrijders. Samen met het jongste lid wordt er een krans of tak gelegd bij de graven.

Voor de herdenking worden de leden in het gebouw verwacht in correct uniform. Vanuit het clubgebouw gaan leden richting de graven.

 

Dodenherdenking in Makkum
Wat is Scouting

Noordelijk Pinksterkamp (NPK)

Het NPK is het grootste jaarlijkse scoutingkamp van Nederland. Dit scoutingkamp wordt georganiseerd in het noorden van Nederland in het pinksterweekend, vandaar de naam Noordelijk Pinksterkamp.

Scoutinggroepen vanuit Nederland kunnen zich als speltak opgeven voor deelname. Het NPK wil de deelnemers de mogelijkheid bieden een plezierig kamp te hebben. Per leeftijdsgroep wordt vanuit een thema een activiteitenprogramma aangeboden.

Bij de totstandkoming van het programma hebben de deelnemers en/of hun leiding een grote inbreng, bij de uitvoering ervan een taak. In het programma worden vernieuwende, stimulerende en verrassende elementen verwerkt. Activiteiten vanuit een onbekende invalshoek zijn extra boeiend.

Burdine en het NPK
Natuurlijk doen wij als scouting Burdine ook mee aan het NPK en wel met alle speltakken. In het pinksterweekend verhuist de Burdine met een grote lading materiaal naar Lauwersoog, waar het NPK wordt gehouden.

Het Noordelijk Pinksterkamp begint voor de speltakken op vrijdagmiddag en duurt tot dinsdagmiddag. Voor de jongste speltak, de welpen begint het kamp op vrijdagavond en eindigt het op maandag in de namiddag. De leiding is al wat langer bezig (va. oktober) met de voorbereidingen voor het kamp en alles wat daar bij komt kijken.

Wat doe je zoal op het NPK?
Meedoen aan het NPK is een groot avontuur. Slapen in een tent met je eigen nest, patrouille en meedoen met alle spannende spelletjes, (speur)tochten. kampvuren en natuurlijk het eindfeest. Het thema bied altijd een leuk verhaal met een mysterie om op te lossen. Aan het eind van het kamp is de strijd gestreden en het mysterie opgelost en kan iedereen voldaan naar huis.

Voor de oudere speltakken is het ook het moment waarop de geleerde knooptechnieken van belang worden. Ze bouwen hun eigen kook/vuur-tafel, eettafel aanrecht etc. Ook worden de kookkunsten op de proef gesteld, koken op houtvuur is een ervaring op zich. En natuurlijk zijn de dingen je zelf gekookt hebt altijd het lekkerst.